Aktualności
13.06.2018 Drukuj

Kulinaria w Czerniewicach - relacja

XVII Powiatowy Konkurs Kulinarny Potraw Regionalnych już za nami. Od początku celem konkursu było i jest ocalenie od zapomnienia oraz utrwalenie dziedzictwa kulinarnego, połączone z integracją środowisk wiejskich. Zainteresowanie mieszkańców gminy i powiatu pokazuje, że konkurs jest potrzebny i spełnia założone zamierzenia.

W niedzielne popołudnie 3 czerwca zabytkowy park w Czerniewicach stał się miejscem prezentacji i degustacji potraw. W tym roku motywem przewodnim konkursu była kuchnia góralska, której podstawą są kapusta i ziemniaki. Jej powstanie łączy się z trudnymi warunkami klimatycznymi i materialnymi mieszkańców Podhala. Prawdopodobnie prostota sprawia, że ma w sobie coś, co przyciąga. Otwarcia konkursu tradycyjnie dokonała Izabela Stańdo – dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury. Gości powitali wójt gminy Czerniewice Andrzej Bednarek i wicestarosta powiatu tomaszowskiego Dariusz Kowalczyk, którzy byli gospodarzami konkursu. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in.: Barbara Klatka – członek zarządu Atlas Areny w Łodzi, Tadeusz Cisowski – wiceprezes Zarządu Wojewódzkiego Związku OSP RP, Szczepan Goska – kierownik Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Tomaszowie Maz., Maria Szczygieł – prezes Powiatowego Związku Emerytów, Ren­cistów i Inwalidów w Tomaszowie Maz., nadkomisarz Krzysztof Ludwiczak – komendant Komisariatu Policji w Czerniewicach, ks. Adam Kostrzewa – miejscowy proboszcz, sołtysi i radni, dyrektorzy szkół z terenu naszej gminy, przedstawiciele stowarzyszeń związanych z gminą Czerniewice oraz przedstawiciele władz samorządowych z gmin powiatu tomaszowskiego.

W tegorocznej edycji konkursu potrawy zaprezentowały koła gospodyń wiejskich z następujących gmin powiatu tomaszowskiego: KGW Drzazgowa Wola – gmina Będków, KGW Brzustów – gmina Inowłódz, KGW Marianka – gmina Lubochnia, KGW Stare Chrusty – gmina Rokiciny, KGW „Katarzynki” z Rzeczycy – gmina Rzeczyca, KGW Ciebłowice Duże – gmina Tomaszów Maz., KGW Niewiadów – gmina Ujazd i KGW Żelechlinek – gmina Żelechlinek. W konkursie wzięła udział również reprezentacja naszej gminy – KGW Czerniewice, która zgodnie z regulaminem nie była oceniana. Przygotowała poczęstunek dla zaproszonych gości. Komisja konkursowa, która miała niełatwe zadanie dokonać oceny zgłoszonych do konkursu potraw, pracowała w składzie: Bartłomiej Matysiak – członek zarządu Powiatu Tomaszowskiego, który przewodniczył, Halina Kocik – członek KGW Czerniewice, Grzegorz Goleń – radny Rady Gminy Czerniewice, Arkadiusz Gajewski – radny Sejmiku Województwa Łódzkiego i Michał Pająk – etnograf z Muzeum im. Antoniego hr. Ostrowskiego w Tomaszowie Maz. Jurorzy oceniali smak i jakość potraw oraz estetykę i sposób ich podania. Najlepsze okazało się Koło Gospodyń Wiejskich z Niewiadowa w gminie Ujazd, które przygotowało: kwaśnicę na żeberkach, golonkę w piwie, pączki ziemniaczane i hałuski. Pozostałe zespoły zajęły równorzędne drugie miejsce. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni. Dodatkowo komisja konkursowa i reprezentacje KGW otrzymały pamiątkowe deski do krojenia z logo województwa łódzkiego. Na przygotowanych stoiskach można było jeszcze skosztować m.in.: moskoli, gulaszu góralskiego z kiszoną kapustą i na jagnięcinie, babki gotowanej, fasoli ze śliwkami, szczawnickiej rolady, karku baraniego z kaszą gryczaną i burakami, racuszków z zsiadłego mleka, sera z chrzanem i gruł. W międzyczasie organizatorzy zapewnili sporo atrakcji. W części artystycznej mogliśmy zobaczyć lokalnych artystów: dzieci i młodzież z Gminnego Ośrodka Kultury w Czerniewicach, zespół ludowy Czerniewiczanie i Orkiestrę Gminy Czerniewice. Na scenie pojawiła się również kapela góralska Pogwizdani, która była dopełnieniem motywu przewodniego konkursu. Muzyka góralska na przestrzeni lat mocno się zmieniła, jednak wciąż zachowane są jej tradycyjne i charakterystyczne elementy, nawiązuje do codziennego życia. Opowiada o tym, co dla górali najbliższe i najcenniejsze.

Po zakończeniu części oficjalnej rozpoczęła się zabawa taneczna.

Nastraszyła, oj nastraszyła… ulewa, która przeszła dwie godziny przed rozpoczęciem imprezy. Później jednak zaświeciło słońce i można było skorzystać z tego, co przygotowali organizatorzy. Tegoroczny Konkurs Kulinarny Potraw Regionalnych był współorganizowany przez Stowarzyszenie „Dolina Krzemionki”. Obsługą gości zajęli się pracownicy Urzędu Gminy w Czerniewicach, a druhowie z OSP Chociw, Czerniewice i Strzemeszna zadbali o sprawne poruszanie się gości po terenie parku i w jego obrębie. Motyw przewodni konkursu podkreśliła serwowana wszystkim kwaśnica. Na terenie parku nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych. Sponsorami tegorocznej edycji konkursu byli: Starostwo Powiatowe w Tomaszowie Mazowieckim, Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego (dotacja w wysokości 10.000 zł), Stowarzyszenie „Dolina Krzemionki”, Centra Spożywczo-Mięsne „Włodarczyk”, Piekarnia Petrusso w Podkonicach Dużych, Piekarnia Polstar w Lipiu oraz gospodarstwo Szydłowskich z Lechowa.

Składamy serdeczne podziękowania wszystkim osobom, które pomogły w organizacji konkursu.

ZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcie
Dział Obywatel.gov.pl
Dział Biznes.gov.pl
Dział rpo.lodzkie.pl
Dział Czystrze powietrze